Ius mentis Homepage | Categorieën | Lijst A-Z | Willekeurig artikel | Herpubliceren? | Over deze site | Blog | Contact
 

De MP3 in het Nederlands auteursrecht

Internetrecht: Actualiteiten en commentaar

De MP3 in het Nederlands auteursrecht: De laatste berichten van de Iusmentis blog

XML error: > required at line 32

Lees alle berichten op mijn blog.

Met mijn nieuwsbrief krijg je de laatste blogs wekelijks in je mailbox.

MP3 is momenteel het populairste formaat voor digitale verspreiding van muziek. Maar het verspreiden van muziek mag niet zomaar. Downloaden wel trouwens.

Door ICT-jurist Arnoud Engelfriet (blog, contact).

Digitale distributie van muziek, films en dergelijke zet veel van de uitgangspunten van de auteurswet (oorspronkelijk uit 1912) op zijn kop. Anders gezegd, het is nu wel heel makkelijk om beschermde muziek, films of andere werken te kopiëren. Dit gebeurt dan ook op grote schaal, met name bij muziekbestanden: de MP3. Meestal mag dat niet, behalve bij een download voor eigen gebruik.

Er is juridisch gezien niets bijzonders aan het bestandsformaat MP3 ten opzichte van bijvoorbeeld het WMA of het Ogg Vorbis formaat. Echter, MP3 is momenteel het populairste formaat, en in het normale spraakgebruik is het haast synoniem met "muziek in digitale vorm". Ik schrijf dan ook steeds MP3, alhoewel het meeste ook op andere formaten van toepassing is.

Gerelateerd: Auteursrecht, Peer-to-peer (P2P) File sharing

Uitgelicht

File sharing legaal?
Op peer-to-peer (P2P) filesharing netwerken zoals Kazaa en Gnutella worden op grote schaal beschermde muziekwerken aangeboden en gedownload. Wat mag nu wel, en wat mag niet? »»
De thuiskopie in het Nederlands auteursrecht
Een kopie voor strikt eigen gebruik (een "thuiskopie") mag je eigenlijk altijd maken. Echter als het werk van een illegale bron afkomstig is, dan geldt deze regeling niet. Zo'n download is in strijd met het downloadverbod. »»
Auteursrechtelijke mythes rondom MP3
Auteursrecht en Internet waren lang twee gescheiden werelden. . Dit heeft er toe geleid dat er diverse mythes en fabeltjes in omloop kwamen over wat nu wel en niet mag met MP3's. »»
De positie van het MP3-bestand in de Auteurswet
Muziekwerken zijn auteursrechtelijk beschermd. Een werk mag niet verspreid of gepubliceerd worden zonder toestemming van de maker of uitvoerend artiest. Ook niet in MP3 formaat. »»

Alle artikelen

Gespecialiseerd advies nodig?

Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen, of zit u met een juridisch probleem waar u advies over wilt? Neem dan contact op met ICT-jurist Arnoud Engelfriet, auteur van dit artikel.

© Arnoud Engelfriet. Dit werk mag vrij worden verspreid en gepubliceerd zoals bepaald in de licentievoorwaarden.

Laatste wijziging:
6 november 2018