Ius mentis Homepage | Categorieën | Lijst A-Z | Willekeurig artikel | Herpubliceren? | Over deze site | Blog | Contact
 

Column: Kopiëren enkel technisch bestrijden is zinloos

Digitaal kopiëren is snel, gemakkelijk, eenvoudig en levert een kopie op dat volledig identiek is aan het origineel. Het is dus mogelijk om een perfecte digitale kopie van een muziekwerk of een programma te maken en die aan iemand anders door te spelen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de producenten van digitale werken al het digitaal kopiëren aan banden willen leggen.

Om dit te doen, worden steeds meer apparaten en programma's ontworpen die "digitaal rechtenbeheer" mogelijk maken. De producent kan dan bij een werk aangeven welke rechten de gebruiker heeft, zoals het mogen afspelen, het kunnen kopiëren of het kunnen verspreiden van het werk. Het apparaat dwingt deze rechten af en weigert dus simpelweg een werk te kopiëren als de gebruiker hiervoor geen rechten heeft gekregen.

De rechten van de producent en van de gebruiker zijn echter niet technisch, maar juridisch en ethisch. Immers, wie andermans werk kan kopiëren maar dat niet doet, heeft het ethisch besef dat dit niet hoort. Wie het werk echter niet kan kopiëren, staat verder niet stil bij de redenen daarvoor en beseft dan ook niet waarom dit niet kan.

Door rechten enkel technisch af te dwingen, ontstaat bij gebruikers een verwachtingspatroon waarbij geldt "Wat niet mag, kan niet, dus wat kan, mag". Oftewel, wie de beveiliging van DVD weet te kraken, mag DVD's kopiëren en verspreiden. Dit is natuurlijk een uitdaging voor iedereen met enige technische kennis, en het is dan ook niet verwonderlijk dat zowat elke kopieerbeveiliging binnen zeer korte tijd gekraakt is en de kraak publiekelijk verspreid wordt via Internet.

De reactie van de producenten hierop is het aanpakken van de verspreiders van de kraak, en het lobbyen voor wetgeving die kraken verbiedt. Dit maakt de uitdaging alleen maar spannender: je moet nu niet alleen het systeem kraken, maar ook nog eens verborgen blijven. Het is dus geen oplossing voor het probleem, omdat het mensen niet leert waarom ze niet mogen kopiëren.

Waar het om gaat, is dat technische systemen weliswaar de rechten kunnen afdwingen, maar niet mensen kunnen leren waarom deze rechten worden afgedwongen, oftewel waarom je niet andermans werk mag kopi�ren. Zolang dat ethische besef niet doordringt, zal er worden gekopieerd en zullen er beveiligingen worden gekraakt.

Dit artikel verscheen eerder in Netkwesties.

Gerelateerde artikelen

Gespecialiseerd advies nodig?

Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen, of zit u met een juridisch probleem waar u advies over wilt? Neem dan contact op met ICT-jurist Arnoud Engelfriet, auteur van dit artikel.

© Arnoud Engelfriet. Dit werk mag vrij worden verspreid en gepubliceerd zoals bepaald in de licentievoorwaarden.

Laatste wijziging:
6 november 2018