Ius mentis Homepage | Categorieën | Lijst A-Z | Willekeurig artikel | Herpubliceren? | Over deze site | Blog | Contact
 

Artikel Open Source Software en octrooien: een moeilijke combinatie

Het artikel Open Source Software en octrooien: een moeilijke combinatie, geschreven door Arnoud Engelfriet en gepubliceerd in het Bijblad voor de Industriële Eigendom (mei 2003, pp. 204-208), bespreekt de moeizame verhouding tussen open source software en octrooien.

Inhoudsopgave

Samenvatting van het artikel

Na een korte inleiding over het open source ontwikkelingsmodel en de populariteit van het gebruik van open source software, worden de belangrijkste open source licenties besproken. Aan bod komen de BSD licentie, de GNU General Public License (GPL) en de verwante Library of Lesser GPL, en de Mozilla Public License (MPL).

De gespannen verhouding tussen open source software en octrooien wordt besproken vanuit het gezichtspunt van gebruikers en ontwikkelaars van de software, en vanuit het gezichtspunt van octrooihouders. Voor gebruikers van open source software is namelijk het risico dat een gegeven stuk open source software inbreuk maakt op een octrooi niet denkbeeldig. Octrooihouders aan de andere kant moeten erop bedacht zijn dat zij wel eens ongewild gratis octrooilicenties af zouden kunnen geven wanneer zij open source software verspreiden. Zo verplicht de GPL een distributeur van software onder die licentie om een gratis octrooilicentie af te geven aan iedereen die die software vervolgens gebruikt. Hierdoor kan de octrooihouders geen octrooi dat betrekking heeft op die software hier meer tegen inzetten.

Het artikel sluit af met een aantal aanbevelingen om de risico's te beperken zodat op een verantwoorde manier gebruik kan worden gemaakt van open source software, ook wanneer men liever niet de octrooiportefeuille op wil geven.

Het artikel opvragen

Het artikel is in PDF-formaat beschikbaar.

Gerelateerde artikelen

Gespecialiseerd advies nodig?

Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen, of zit u met een juridisch probleem waar u advies over wilt? Neem dan contact op met ICT-jurist Arnoud Engelfriet, auteur van dit artikel.

© Arnoud Engelfriet. Dit werk mag vrij worden verspreid en gepubliceerd zoals bepaald in de licentievoorwaarden.

Laatste wijziging:
6 november 2018