Ius mentis Homepage | Categorieën | Lijst A-Z | Willekeurig artikel | Herpubliceren? | Over deze site | Blog | Contact
 

Privacy

Internetrecht: Actualiteiten en commentaar

Privacy: De laatste berichten van de Iusmentis blog

Wanneer moet je nou met iemand een verwerkersovereenkomst sluiten?
Het begint dagelijkse kost te worden voor veel organisaties: of je even een verwerkersovereenkomst wilt tekenen, »»

Natuurlijk is die Facebook tracking pixel hartstikke illegaal onder de AVG (tenzij je toestemming vraagt)
Zorgverzekeraars die gegevens van hun websitebezoekers met behulp van een tracking-pixel naar Facebook verstuurden, overtraden mogelijk »»

Hoe kan Facebook legaal gezichten gaan scannen onder de AVG?
Als voorbereiding op de AVG gaat Facebook gezichtsherkenning aanzetten voor Europese gebruikers die dat willen, las »»

Mag Slack een werkgever toegang geven tot chats van personeel?
De zakelijke chatdienst Slack laat werkgevers voortaan de priv├ęgesprekken van personeel inzien, las ik bij Nu.nl. »»

Je hebt nog 64 dagen om de AVG te implementeren #64totavg
Vandaag zijn er nog precies 64 dagen te gaan tot 25 mei 2018, de datum waarop »»

Hoe is het een datalek om de namen van personeel in je metadata te laten staan?
De Autoriteit Persoonsgegevens, waarbij bedrijven datalekken verplicht moeten melden, heeft zelf per ongeluk de namen van »»

De strafbaarheid van een verborgen camera in de sauna
De politie en het Openbaar Ministerie (OM) doen onderzoek naar de openbaar gemaakte beelden van ontklede »»

Mag een vereniging met instemming van de ALV je postadresverkopen?
Verandering in de manier waarop de KNLTB met jouw persoonsgegevens omgaat, las ik op de site »»

Mijn ouders krijgen een pushmelding van al mijn nieuwe cijfers
Ouders kunnen het schoolgedrag van hun kind bijna real-time volgen via allerlei leerlingvolgsystemen als Magister of »»

Facebook overtreedt Belgische privacywet door volgen niet-gebruikers
Facebook overtreedt de Belgische privacywet door het internetgedrag te volgen van mensen die geen account bij »»

Lees alle berichten op mijn blog.

Met mijn nieuwsbrief krijg je de laatste blogs wekelijks in je mailbox.

Privacy in het dagelijks leven is niets nieuws. Op het Internet is privacy echter een stuk minder vanzelfsprekend. Alle berichten worden zonder enige vorm van bescherming verstuurd. En iedereen kan alles op Internet zetten wat hij wil.

Door ICT-jurist Arnoud Engelfriet (blog, contact).

Privacy in het dagelijks leven is niets nieuws. Wie iets koopt bij de groenteboer, kan dat doen zonder zich te hoeven legitimeren. Het versturen van een brief kan zonder dat het postkantoor controleert of het adres van de afzender wel correct is. En wie zou er niet boos worden als de postbode alle brieven gelezen bleek te hebben?

Op het Internet is privacy een stuk minder vanzelfsprekend. Alle berichten worden zonder enige vorm van bescherming verstuurd. Iedereen die een klein beetje moeite doet, kan zo elk bericht lezen. En ook het vervalsen van e-mail is triviaal. De internetprovider is daarnaast in staat om elke gang van elke gebruiker na te gaan, en bovendien vaak verplicht tot afgifte van de naamsgegevens.

Gerelateerd: Het Internet op

Uitgelicht

Anonimiteit en privacy op het internet
Anonimiteit en privacy op het Internet zijn twee onderwerpen die helaas vooral in negatieve zin aandacht krijgen. Dit is onterecht. Er zijn vele goede redenen om anoniem op Internet te willen opereren. Hiervoor zijn diverse oplossingen beschikbaar. Deze bieden tevens een beveiliging tegen vervalste e-mail. »»
Persoonsgegevens op Internet
De Wet Bescherming Persoonsgegevens is de belangrijkste wet over persoonsgegevens, informatie zoals naam en adres. Verwerking van persoonsgegevens mag alleen als de betrokkene geïnformeerd is over wat er met de gegevens gebeurt. Er zijn uitzonderingen voor bijvoorbeeld mailinglijsten, forums of privé-netwerken. »»
Cameratoezicht, filmen en fotograferen van mensen
Cameratoezicht en filmen met een aangebrachte (vaste) camera mag alleen als dat is aangekondigd. Met een handcamera mag je wel filmen (of fotograferen) op de openbare weg. In besloten ruimtes zijn de regels strenger, vanwege het grotere privacy-belang van diegenen die je filmt. »»
Nieuws en journalistiek
Of je nu voor een krant werkt of een blog hebt, je bent journalist als je informatie, meningen of ideeën publiceert. Journalisten -ook burgerjournalisten dus- hebben een bijzondere positie in het recht. »»

Alle artikelen

Privacy en anonimiteit

Wettelijke regels rond privacy

Privacy en opsporing

Technologie voor privacy-bescherming

Gespecialiseerd advies nodig?

Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen, of zit u met een juridisch probleem waar u advies over wilt? Neem dan contact op met ICT-jurist Arnoud Engelfriet, auteur van dit artikel.

© Arnoud Engelfriet. Dit werk mag vrij worden verspreid en gepubliceerd zoals bepaald in de licentievoorwaarden.

Laatste wijziging:
16 december 2016