Ius mentis Homepage | Categorieën | Lijst A-Z | Willekeurig artikel | Herpubliceren? | Over deze site | Blog | Contact
 

Privacy

Internetrecht: Actualiteiten en commentaar

Privacy: De laatste berichten van de Iusmentis blog

Politie mag smartphones van verdachten niet zomaar meer doorzoeken
De Hoge Raad heeft grenzen gesteld aan het politieonderzoek naar smartphones van verdachten. Dat meldde Nu.nl »»

Slimme vibrator met camera gekraakt door beveiligingsbedrijf
De Svakom Siime Eye, een slimme vibrator met aan het uiteinde een camera, blijkt relatief eenvoudig »»

Te koop bij uw ISP: uw browsergeschiedenis
Amerikaanse internetproviders mogen binnenkort de internetgeschiedenis van hun klanten verkopen aan derden, meldde Ars Technica vorige »»

Nee, werknemers kunnen geen toestemming geven voor privacyzaken
Energiebedrijf Uniper (tot 1 januari 2016 E.ON) heeft na onderzoek van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) zijn »»

Geldt de meldplicht datalekken ook voor defaced websites?
Tweakersgebruikers melden maandag defacement van verschillende websites, waarbij de site zelf is vervangen door een boodschap »»

Belastingdienst mag camerabeelden met nummerplaatherkenning niet gebruiken
De Belastingdienst mag de fotos die langs de snelweg zijn genomen met camera‚Äôs die zijn voorzien »»

Wie is aansprakelijk voor dat #cloudbleed-lek van Cloudflare?
Door een bug in de html-parser van CloudFlare konden gevoelige gegevens van klanten van het bedrijf »»

Ja duh, natuurlijk moet een stemwijzer werken met https
De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft onderzoek gedaan naar de beveiliging van websites die interactieve stemhulp bieden, »»

Mag je schoolfotos in een Dropbox delen met alle ouders?
Een lezer vroeg me: Wanneer er bij onze basisschool fotos worden gemaakt van een evenement (zoals »»

Wetsvoorstel moet digitaal leren met nepnaam veiliger maken
Kinderen die op school met digitale lesmethoden werken, hoeven niet meer hun eigen naam in te »»

Lees alle berichten op mijn blog.

Met mijn nieuwsbrief krijg je de laatste blogs wekelijks in je mailbox.

Privacy in het dagelijks leven is niets nieuws. Op het Internet is privacy echter een stuk minder vanzelfsprekend. Alle berichten worden zonder enige vorm van bescherming verstuurd. En iedereen kan alles op Internet zetten wat hij wil.

Door ICT-jurist Arnoud Engelfriet (blog, contact).

Privacy in het dagelijks leven is niets nieuws. Wie iets koopt bij de groenteboer, kan dat doen zonder zich te hoeven legitimeren. Het versturen van een brief kan zonder dat het postkantoor controleert of het adres van de afzender wel correct is. En wie zou er niet boos worden als de postbode alle brieven gelezen bleek te hebben?

Op het Internet is privacy een stuk minder vanzelfsprekend. Alle berichten worden zonder enige vorm van bescherming verstuurd. Iedereen die een klein beetje moeite doet, kan zo elk bericht lezen. En ook het vervalsen van e-mail is triviaal. De internetprovider is daarnaast in staat om elke gang van elke gebruiker na te gaan, en bovendien vaak verplicht tot afgifte van de naamsgegevens.

Gerelateerd: Het Internet op

Uitgelicht

Anonimiteit en privacy op het internet
Anonimiteit en privacy op het Internet zijn twee onderwerpen die helaas vooral in negatieve zin aandacht krijgen. Dit is onterecht. Er zijn vele goede redenen om anoniem op Internet te willen opereren. Hiervoor zijn diverse oplossingen beschikbaar. Deze bieden tevens een beveiliging tegen vervalste e-mail. »»
Persoonsgegevens op Internet
De Wet Bescherming Persoonsgegevens is de belangrijkste wet over persoonsgegevens, informatie zoals naam en adres. Verwerking van persoonsgegevens mag alleen als de betrokkene geïnformeerd is over wat er met de gegevens gebeurt. Er zijn uitzonderingen voor bijvoorbeeld mailinglijsten, forums of privé-netwerken. »»
Cameratoezicht, filmen en fotograferen van mensen
Cameratoezicht en filmen met een aangebrachte (vaste) camera mag alleen als dat is aangekondigd. Met een handcamera mag je wel filmen (of fotograferen) op de openbare weg. In besloten ruimtes zijn de regels strenger, vanwege het grotere privacy-belang van diegenen die je filmt. »»
Nieuws en journalistiek
Of je nu voor een krant werkt of een blog hebt, je bent journalist als je informatie, meningen of ideeën publiceert. Journalisten -ook burgerjournalisten dus- hebben een bijzondere positie in het recht. »»

Alle artikelen

Privacy en anonimiteit

Wettelijke regels rond privacy

Privacy en opsporing

Technologie voor privacy-bescherming

Gespecialiseerd advies nodig?

Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen, of zit u met een juridisch probleem waar u advies over wilt? Neem dan contact op met ICT-jurist Arnoud Engelfriet, auteur van dit artikel.

© Arnoud Engelfriet. Dit werk mag vrij worden verspreid en gepubliceerd zoals bepaald in de licentievoorwaarden.

Laatste wijziging:
16 december 2016