Ius mentis Homepage | Categorieën | Lijst A-Z | Willekeurig artikel | Herpubliceren? | Over deze site | Blog | Contact
 

Privacy

Internetrecht: Actualiteiten en commentaar

Privacy: De laatste berichten van de Iusmentis blog

Mag je stiekem de algemene ledenvergadering filmen?
Een lezer vroeg me: Bij de afgelopen algemene ledenvergadering van onze vereniging bleek iemand stiekem beeld- »»

Moet alle oude software worden afgeschaft onder de Privacyverordening?
Een lezer vroeg me: De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG of GDPR) stelt strenge eisen aan ICT-systemen, »»

Mag direct marketing per post straks ook niet meer van de AVG?
Een lezer vroeg me: Recent kreeg ik geadresseerde reclame per post van een webshop waar ik »»

Oh, je baas mag toch niet meegluren in je priv
Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens heeft in een uitspraak bepaald dat bedrijven »»

Mag een appartementencomplex werken met kentekenherkenning?
Een lezer vroeg me: De vereniging van eigenaren van mijn appartementencomplex wil gaan werken met kentekenherkennning »»

Je hebt nog 256 dagen om de AVG te implementeren #256totAVG
Vandaag zijn er nog precies 256 dagen te gaan tot de nieuwe Europese privacywet in werking »»

Mag de politie particuliere beveiligingscameras in een database stoppen?
Particulieren en bedrijven hebben al 160.000 beveiligingscameras aangemeld bij de politie, las ik bij Nu.nl. Via »»

AP gaat vragen stellen over reclameschermen met cameras op stations
De Autoriteit Persoonsgegevens gaat vragen stellen aan de NS over reclameschermen van ExterionMedia die cameras bevatten, »»

Valt iedere bit straks onder de Privacyverordening?
Naar aanleiding van de recente vraag of een klassenfoto privacygevoelig is, kreeg ik diverse opmerkingen onder »»

De klassenfoto valt ook gewoon onder de privacywet!
De Autoriteit Persoonsgegevens (AP), de Nederlandse privacytoezichthouder, roept scholen op zorgvuldig om te gaan met beeldmateriaal »»

Lees alle berichten op mijn blog.

Met mijn nieuwsbrief krijg je de laatste blogs wekelijks in je mailbox.

Privacy in het dagelijks leven is niets nieuws. Op het Internet is privacy echter een stuk minder vanzelfsprekend. Alle berichten worden zonder enige vorm van bescherming verstuurd. En iedereen kan alles op Internet zetten wat hij wil.

Door ICT-jurist Arnoud Engelfriet (blog, contact).

Privacy in het dagelijks leven is niets nieuws. Wie iets koopt bij de groenteboer, kan dat doen zonder zich te hoeven legitimeren. Het versturen van een brief kan zonder dat het postkantoor controleert of het adres van de afzender wel correct is. En wie zou er niet boos worden als de postbode alle brieven gelezen bleek te hebben?

Op het Internet is privacy een stuk minder vanzelfsprekend. Alle berichten worden zonder enige vorm van bescherming verstuurd. Iedereen die een klein beetje moeite doet, kan zo elk bericht lezen. En ook het vervalsen van e-mail is triviaal. De internetprovider is daarnaast in staat om elke gang van elke gebruiker na te gaan, en bovendien vaak verplicht tot afgifte van de naamsgegevens.

Gerelateerd: Het Internet op

Uitgelicht

Anonimiteit en privacy op het internet
Anonimiteit en privacy op het Internet zijn twee onderwerpen die helaas vooral in negatieve zin aandacht krijgen. Dit is onterecht. Er zijn vele goede redenen om anoniem op Internet te willen opereren. Hiervoor zijn diverse oplossingen beschikbaar. Deze bieden tevens een beveiliging tegen vervalste e-mail. »»
Persoonsgegevens op Internet
De Wet Bescherming Persoonsgegevens is de belangrijkste wet over persoonsgegevens, informatie zoals naam en adres. Verwerking van persoonsgegevens mag alleen als de betrokkene geïnformeerd is over wat er met de gegevens gebeurt. Er zijn uitzonderingen voor bijvoorbeeld mailinglijsten, forums of privé-netwerken. »»
Cameratoezicht, filmen en fotograferen van mensen
Cameratoezicht en filmen met een aangebrachte (vaste) camera mag alleen als dat is aangekondigd. Met een handcamera mag je wel filmen (of fotograferen) op de openbare weg. In besloten ruimtes zijn de regels strenger, vanwege het grotere privacy-belang van diegenen die je filmt. »»
Nieuws en journalistiek
Of je nu voor een krant werkt of een blog hebt, je bent journalist als je informatie, meningen of ideeën publiceert. Journalisten -ook burgerjournalisten dus- hebben een bijzondere positie in het recht. »»

Alle artikelen

Privacy en anonimiteit

Wettelijke regels rond privacy

Privacy en opsporing

Technologie voor privacy-bescherming

Gespecialiseerd advies nodig?

Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen, of zit u met een juridisch probleem waar u advies over wilt? Neem dan contact op met ICT-jurist Arnoud Engelfriet, auteur van dit artikel.

© Arnoud Engelfriet. Dit werk mag vrij worden verspreid en gepubliceerd zoals bepaald in de licentievoorwaarden.

Laatste wijziging:
16 december 2016