Ius mentis Homepage | Categorieën | Lijst A-Z | Willekeurig artikel | Herpubliceren? | Over deze site | Blog | Contact
 

Privacy

Internetrecht: Actualiteiten en commentaar

Privacy: De laatste berichten van de Iusmentis blog

Mag de Spaanse Liga je microfoon inzette om illegale voetbaluitzendingen te detecteren?
De Spaanse Primera DivisiĆ³n vraagt gebruikers van zijn Android-app toestemming om de microfoon van smartphones in »»

Mijn klanten eisen dat mijn ontwikkeltraject AVG proof software geeft, kan dat wel?
Een lezer vroeg me: Als softwareontwikkelaar krijg ik steeds vaker vragen of mijn software wel AVG »»

Beheerders Facebook-pagina zijn medeverantwoordelijk voor dataverwerking
Het Europese Hof van Justitie heeft in een uitspraak bepaald dat de beheerder van een Facebook-pagina »»

Mag mijn deurbel de buren filmen?
Een lezer vroeg me: Onlangs installeerde ik zon deurbel met camera, waarmee ik op mijn telefoon »»

Hoe gratis moet een inzageverzoek in je dossier zijn?
Een lezer vroeg me: Als een klant gebruik maakt van het inzage- en/of dataportabiliteit recht, mag »»

Particuliere handhaving gaat het helemaal worden onder de AVG
De Autoriteit Persoonsgegevens heeft te maken met bestuursruzies en ervaren personeelsleden verlaten de organisatie op een »»

Vandaag begint een nieuw tijdperk in het internetrecht: de AVG is van kracht #avg
Vandaag is het zo ver: de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG of GDPR) is van kracht. Vanaf »»

Zo voldoe je als blogger aan de Privacyverordening (AVG/GDPR)
Je zou mij een groot plezier doen als je beide verklaringen zou willen doorlezen en laat »»

Je kunt nog gewoon blijven fotograferen na de AVG!
Vele, vele fotografen mailden me de afgelopen weken met de vraag: mag je nog blijven fotograferen »»

Cameras Britse politie herkenden duizenden mensen onterecht als crimineel
De politie van Wales zette tijdens de Champions League-finale van 2017 in Cardiff technologie met gezichtsherkenning »»

Lees alle berichten op mijn blog.

Met mijn nieuwsbrief krijg je de laatste blogs wekelijks in je mailbox.

Privacy in het dagelijks leven is niets nieuws. Op het Internet is privacy echter een stuk minder vanzelfsprekend. Alle berichten worden zonder enige vorm van bescherming verstuurd. En iedereen kan alles op Internet zetten wat hij wil.

Door ICT-jurist Arnoud Engelfriet (blog, contact).

Privacy in het dagelijks leven is niets nieuws. Wie iets koopt bij de groenteboer, kan dat doen zonder zich te hoeven legitimeren. Het versturen van een brief kan zonder dat het postkantoor controleert of het adres van de afzender wel correct is. En wie zou er niet boos worden als de postbode alle brieven gelezen bleek te hebben?

Op het Internet is privacy een stuk minder vanzelfsprekend. Alle berichten worden zonder enige vorm van bescherming verstuurd. Iedereen die een klein beetje moeite doet, kan zo elk bericht lezen. En ook het vervalsen van e-mail is triviaal. De internetprovider is daarnaast in staat om elke gang van elke gebruiker na te gaan, en bovendien vaak verplicht tot afgifte van de naamsgegevens.

Gerelateerd: Het Internet op

Uitgelicht

Anonimiteit en privacy op het internet
Anonimiteit en privacy op het Internet zijn twee onderwerpen die helaas vooral in negatieve zin aandacht krijgen. Dit is onterecht. Er zijn vele goede redenen om anoniem op Internet te willen opereren. Hiervoor zijn diverse oplossingen beschikbaar. Deze bieden tevens een beveiliging tegen vervalste e-mail. »»
Persoonsgegevens op Internet
De Wet Bescherming Persoonsgegevens is de belangrijkste wet over persoonsgegevens, informatie zoals naam en adres. Verwerking van persoonsgegevens mag alleen als de betrokkene geïnformeerd is over wat er met de gegevens gebeurt. Er zijn uitzonderingen voor bijvoorbeeld mailinglijsten, forums of privé-netwerken. »»
Cameratoezicht, filmen en fotograferen van mensen
Cameratoezicht en filmen met een aangebrachte (vaste) camera mag alleen als dat is aangekondigd. Met een handcamera mag je wel filmen (of fotograferen) op de openbare weg. In besloten ruimtes zijn de regels strenger, vanwege het grotere privacy-belang van diegenen die je filmt. »»
Nieuws en journalistiek
Of je nu voor een krant werkt of een blog hebt, je bent journalist als je informatie, meningen of ideeën publiceert. Journalisten -ook burgerjournalisten dus- hebben een bijzondere positie in het recht. »»

Alle artikelen

Privacy en anonimiteit

Wettelijke regels rond privacy

Privacy en opsporing

Technologie voor privacy-bescherming

Gespecialiseerd advies nodig?

Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen, of zit u met een juridisch probleem waar u advies over wilt? Neem dan contact op met ICT-jurist Arnoud Engelfriet, auteur van dit artikel.

© Arnoud Engelfriet. Dit werk mag vrij worden verspreid en gepubliceerd zoals bepaald in de licentievoorwaarden.

Laatste wijziging:
16 december 2016